Nyt sitä vitun kunnioitusta

Kun kuukautiseni alkoivat, selvisi hyvin pian, että niiden tilastointi kiinnostaa jotakuta. Sisäistin, että genitaalini toimintoineen ovat silloin, kun niistä luvan kanssa puhutaan, medikaali ja numeerinen asia.

Nautinnollinen puoli oli olemassa, mutta sen kanssa olin aika omillani. Liian. Poliittinen puoli oli sekin olemassa, mutta oman toimijuuteni tunnistamisessa meni aikaa. Harmillisen kauan. 

Harvalle meistä on annettu nuorena aikaa ja ohjausta, jonka tavoitteena on syvä tuntemus omasta kehosta ja ymmärrys sen kyvyistä – ei vähiten nautintoon. Olen monen muun mukana saanut sellaisen vaginakoulutuksen, että jos selviät kuukautisista särkylääkkeellä, aiheeseen ei tarvitse sen kummemmin perehtyä. Vaginahieronta on erityistapauksiin, lantionpohjasta huolehtiva liikunta on erityistapauksiin. Apua ja neuvoa voi pyytää ja saada sitten, kun työ- tai opiskelukyky on uhattuna vaikkapa pysäyttävän kovien kipujen vuoksi – eli taas niissä ‘erityistapauksissa’. 

 Olen tavannut lukuisia aikuisia, jotka ovat kertoneet oppineensa vasta neljän- viidenkymmenen ikävuoden jälkeen saamaan orgasmeja, heittämään menkkahäpeän nurkkaan ja vaatimaan itsevarmasti sitä vitun kunnioitusta niin intiimisuhteissaan kuin lääkärin vastaanotolla. 

Erityistä tässä kaikessa on mielestäni vain vieraantuneisuus vaginasta. Niin ei tarvitse olla. 

 

Maailman paras asia saa valua reisille

Kuinka moni meistä on oppinut tukkimaan emättimen puuvillatamponilla ja hauduttamaan jalkoväliä yöaikaan muhkeassa siteessä, kun on kuukautisvuodon aika? Olemme epäonnistuneet, kun tapahtuu ohivuoto. Missasimme maalin. Se, mikä ei saanut tulla osaksi näkyvää maailmaa, tuli menkkamokasi myötä sittenkin. Tunnistatko tunteen, että kukaan ei saa nähdä menkkatahraa, koska se on muille varmasti niin kovin epämiellyttävää? Hui! Ja hyi! 

Ja pyh. Suojaan nykyisin yön ajaksi paljon mieluummin patjani kuin täytän tai käärin itseni terveen kosteuden imaiseviin ja pseudohengittäviin kuituihin. Se menee usein vähän reisille, mutta niin sen mielestäni kuuluukin mennä. Ne on menkat. Toisin kuin valkoisen käsilaukkuni kylkeen tarttunut denim, tämä tahra lähtee iloisesti vesipesulla.  

Menkkatarkoituksiin tehdyt tuotteet ovat kiinnostava peilauspinta sille, ketä varten ja keiden ehdoilla kulloinkin suojaudutaan tai puhdistaudutaan. Puhtaus on aina ollut markkinoijan silmässä, resurssit ja oikea tieto jakautuneet epätasaisesti. Ensisijaista ei aina ole ollut ainakaan se, että suoja tai muu tarvike on myrkytön, vaaraton, helppokäyttöinen tai hygieeninen.

Mistä puheen ollen: pois alta, pillunpäreet ja tamponin kuivattamat limakalvot, täältä tulee kuukuppi! Sitä voi pitää jo vanhana juttuna. Mutta minä muistan, kun se vielä oli ihan uutta. Jotain mullistavaa. Sitä se on yhä. Turvallinen, terveellinen ja mukavan tuntuinen. On henkilökohtaisen seksuaaliterveyden lisäksi ihan kirsikkahilloa kakun päällä (heh menkat), että kuukuppi on ekologinen ja niitä saa vaikka Kaalimadon vihreänä. 

Käyn vielä jonakin päivänä tyttäreni kanssa hämmentävän keskustelun siitä, mitä kaikkea maailman parhaalle ja pyhimmälle asialle on tehty suojelun ja siveyden ja ties minkä muun nimissä. Ainakin toivon, että hän hämmentyy ja kokee tarinat vieraiksi. Hänen pupilliensa laajuudesta saan kenties vahvistuksen, että jokin on ajassa taas muuttunut.

Ei ole itsestään selvää, että kuukautisiin suhtaudutaan lempeästi ja yonille annetaan mitä se tarvitsee. Osaamme erityisen hyvin nitistää, pakottaa, puristaa, mitätöidä ja jättää hengittämättä lantionpohjaan saakka. Olemme oppineet jotain, mistä onneksi voimme myös oppia pois. 

 

Pimppi kertoo, kun sitä vituttaa

Sama ajatus ajan heijastumisesta pätee liukasteisiin, ehkäisyyn ja seksivälineisiin, tottakai. Jos jokin aiheuttaa kutinaa tai kuivattaa, saa aikaan oireita tai käyttö epäilyttää riskiensä vuoksi, tuote on vääränlainen, et Sinä. Eikö ole hienoa, että pimppi kertoo, kun sitä vituttaa? Pimppi puhuu aina, kuuntele vain: kosteudella, tuoksulla, vuodolla tai sen puutteella, kivulla, pehmeydellä, kiihottumisella, punoituksella, heleydellä, mehevyydellä, orgasmeilla… 

On nurinkurinen ajatus, että kehon tulee yrittää sopeutua tuotteisiin. Parempaa on mahdollista saada. Ja tehdä. Ellei kyllin moni olisi vaatinut parempaa, meillä ei olisi pehmotamponeja eikä kuukuppeja eikä liukuvoiteita, joiden ainesosat varioivat, koska mekin varioimme. Kaikki ei sovi kaikille, mutta kaikille sopii jokin.

Pehmotamponi on muuten sellainen söpöskä naruton tamponi, joka kostutetaan ja viedään emättimeen. Paitsi ettei naru häiritse, pehmotamponin kanssa voi iisisti panna menemään, jos tykkää sekstailla tahrattomasti. Olen menettänyt liian monta loistavaa suuseksitilaisuutta kuukautiskiihkossani, koska joko tällaista kamaa ei ollut aikanaan olemassa, tai sitten en vain tiennyt niistä. Tiedän kipeästi, että jälkimmäinen on totta. Päättyköön tämä tietämättömyys minuun, Sinua on informoitu.

Kuinka moni meistä on oppinut herkistymään vaginan viesteille sen voinnista? Olemaan rohkeita oman vaginamme asiantuntijoita? Pitämään pillua niin arvokkaana ja upeana, ettei sen terveydestä ja  nautinnosta halua olla välinpitämätön hetkeäkään, koskaan? Se ei ole kenenkään toisen omaisuutta eikä sen käyttöoikeus ole luovutettavissa. Se osaa pitää itsensä puhtaana ja ollessaan perusterve se tuoksuu pillulta eli hyvältä. Kulttuurinen tarve piilottaa kuukautiset ei saa vaatia kompromisseja tussun terveydelle.

Aloita vitun kunnioitus tämän päivän osalta näin: hengitä muutaman kerran rauhallisesti syvään aina kohtuun saakka. Tiedosta, miltä yonissa tuntuu. Kysy, mitä sille kuuluu. Kysy, mitä se haluaisi tänään tehdä tai miten voit palvella sitä tänään. Kuuntele ja kiitä, äläkä unohda, että olit juuri jumalattaren puheilla.

Linda Heikinheimo
Auktorisoitu seksuaalineuvoja (SSS), Kaalimato.com 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: