Iso paha Gyne

Vihaan gynekäyntejä. Vihaan. Vihaan. Vihaan. Vihaan. Oikeasti.

Olen sitä mieltä, että aarteeni (joksi emätintäni kutsun) on niin pyhä paikka, että sinne ei tuntemattomat ihmiset kurki. Aika hyvin olen saanutkin välteltyä gynetutkimukset ottaen huomioon, että olen 27 -vuotias aktiivinen nainen ja syönyt e-pillereitä nopeasti laskettuna kymmenen vuotta. Kaikki, jotka käyttävät näitä elämää helpottavia pikku pillereitä tietävät, että resepti tulee uusia noin vuoden välein.

Kun ensimmäistä kertaa hain ehkäisypillerin käyttööni 16 -vuotiaana käytäntö oli, että papakoe otetaan 2-3 vuoden välein. Papakoe otetaan siis kohdunkaulansyövän ja sen esiasteiden tutkimiseksi. Papakoe -vuosi tarkoitti automaattisesti alatutkimusta. Siitähän se riemu sitten ratkesi. Jes.
Ammattikouluaikoina päästin reseptini vanhentumaan, sillä en yksinkertaisesti halunnut mennä uusimaan sitä gynepeloissani. Ajatus tutkimuksesta ahdisti. Kouluterveydenhuollon kautta gynelle mennessä vastassa saattaisi olla vaikka joku mieslääkäri. Hyi! Ei sillä, etteikö miehet siinä vaiheessa olisi olleet osa elämääni. Pillereille olisi todellakin ollut käyttöä. Niiden sijaan käytin sitten muita ehkäisymuotoja, jääköön ne nyt tarkemmin mainitsematta. Mutta järkeviä ne eivät aina olleet.

Valmistumisen jälkeen olin päässyt jo vähän leivänsyrjään kiinni, kun keksin lähteä pidemmälle reissulle. Reittimme kulkisi Uudesta-Seelannista, Australian kautta Thaimaahan. Tiedossa olisi pitkiä, jopa useamman vuorokauden kestäviä matkustupätkiä. Menkat matkan aikana tuntuivat aika inhottavalta ajatukselta. E-pillereiden avulla voisin elellä huolettomammin ja suosiolla jättää siteet ja tamponit kotiin. No, se gynekäynti meni siinä reissun huumassa, hyvän asian puolesta. Pitihän reissuun ottaa myös hepatiittirokotteet ja uusia jäykkäkouristus. Se on nimittäin toinen asia mitä vihaan, piikit. Valitsin kuitenkin gyneni tarkkaan googlen avulla surffaillen eri sivuilla, lukien esittelyjä ja keskustelupalstoja. Lopulta päädyin Terveystalolle. Nettisivujen kautta valitsin nuorimman ja ystävällisimmän näköisen naisen. Aivan kuin se olisi hyvä gynekologin tae. Käynti sujui melko kivuttomasti ja lähtiessäni huokaisin. Sehän olikin sitten nimittäin papakoe -vuosi. Mutta kyllä kannatti kärsiä, reseptillä pärjäsi taas pitkään ja gyne oli yhtä mukava kuin miltä näyttikin.

Mun menkat on aina olleet tosi helpot. Mä en oo kipee enkä pahalla tuulella. Vähän niinkun päinvastoin. Nimittäin edeltävä päivä ennenkun menkat alkaa mä oon jotenkin parhaimmillani. Se on oikeesti ihan nurinkurista, kun kuuntelee muiden mimmien kauhumenkkakertomuksia. Musta tuntuu silloin, että oon tosi kaunis, löydän kaapista päälleni kauheen kivat vaatteet, elämä on ihanaa ja hiukset taipuu just oikeeseen suuntaan. Sit kun seuraavana päivänä alkaa menkat niin tajuan taas, et niin joo, se olikin vaan tätä. Koska mun menkat on aina olleet helpot, iho hyvä ja kaikki kunnossa, mulle on pystytty määrään kaikista matalahormoonisin ehkäisyvalmiste. Ihan siis sitä itseään varten. Ja arvatkaa mitä, nekin on osuneet kerrasta nappiin. Oon siis syönyt niitä samoja pillereitä melkein 10 vuotta. Musta ei oo tullut hullua, eikä mulle oo puhjennut aknee, mun paino ei oo noussut tai mitään muutakaan, mitä hormoonivalmisteet nyt saattavat toisille aiheuttaa. Näitä unelmapillereitä käyttäessäni oon saattanut syödä useamman liuskan putkeen, eikä sekään aiheuta mun kropassa mitään reaktioo. Menkat on siis joka kolmas kuukausi ja koska mun kroppa on niin uskomattoman ihana, ne kestääkin vaan kolme päivää.

Vuosi vierähti ja reseptit muuttui pikkuhiljaa e-reseptiksi. Sehän helpotti kovasti, sillä pystyin soittamalla jatkamaan reseptiä. Muutaman vuoden kuluttua siirryin taas opiskelijaterveydenhuoltoon. Mutta halleluja! Ensinnäkään, kunnalliselta puolelta ei näy yksityisen sektorin tiedot, siitä milloin papakoe on otettu. Sitä siis saattais joku vaikka käyttää hyväksi ja sanoa, että se on ihan viimeks otettu siellä yksityisellä puolella. Mutta toinen kiitoksen aihe oli se, että papakokeet on turhia alle 25 -vuotiailta! Mun pelastukseni!

Reseptin uusiminenkin sujui ensimmäisen kerran jälkeen taas näppärästi puhelimitse, kun kaikki oli kunnossa. Syyskuussa mut kuitenkin pyydettiin taas paikanpäälle käymään. Papakokeita ei enää oteta alle 30 -vuotiailta! Koska oon aina ollut terve ja hyvässä kunnossa, mun menkat on olleet helpot ja kroppa toiminut ihanteellisesti, mun ei oo koskaan tarvinnut edes miettiä muita ehkäisyvaihtoehtoja. Mä oon oikeastaan niissä aivan ummikko. Kaikki alapääjuttuihin liityvä on mulle outoo ja siksi kai vetkuttelenkin viimeiseen saakka lääkärikäyntejä, mukaan luettuna gyneä. Tällä tapaamisella kävi ilmi, että taas viime keväänä alkaneet migreenit ja siihen liittyvät näköhäiriöt olisivat ehdoton este mun ja mun unelmapillereiden suhteen jatkumiselle. Näköhäiriöllinen migreeni aiheuttaa yhdessä e-pillereiden kanssa sen, että aivoveritulpan riski on aivan liian suuri. Näillä perintötekijöillä suorastaan mahdoton. Aurallinen migreeni oli vaivannut mua viimeksi teininä, eikä riski ollut tullut aikaisemmin puheeksi.

Olin aurinkonarkkarina taas tietysti just lähdössä aurinkolomalle. Vaikka mun kuukautiset on aina olleet tosi helpot, ne saa mun olon epävarmaksi. Pelkään koko ajan ohivuotoa etenkin pikkuisissa bikineissä tai sitä, että tamponin naru roikkuu jossain näkyvillä. Just nää kauhukuvat nousi mun mieleen, kun terkkari kerto mun uusista minipillereistä. ”Toisille sopii toisille ei.” Öö, menkkoja ei siis voi enää määrätä, et milloin ne tulee? ”Toivotaan et sulle ei tuu enää ikinä näiden ansioista. Mut voi olla myös et vuodat kuin seula.” Ookkei. Sitten lisäksi pelkäsin, että saan hirveän aikuisiän aknen, kuten siskoni sai, tai vielä pahempaa, että tulisin hulluksi kesken odotetun lemmenloman. Niinpä. Olisi nyt ees perusreissu, mutta lemmenloma. Se ei olisi sopivaa aikaa runsaille kuukautisille.

Mutta mun kroppa on ihana. I-H-A-N-A! Se toimi taas just niinkun piti. Ekana rantapäivänä puin
kuitenkin punaiset bikinit, ihan vaan kaiken varalta.

Haloo,
kärsiikö kukaan muu 27 -vuotias gynekammosta vai oonko mä ainoa?
Miten siitä voisi päästä eroon?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: